Co to jest rafinacja? 0

 Szkodliwość pokarmu rafinowanego

 

Co to jest rafinacja ?

 

Czy wiesz że dążenie człowieka do tego, by wszystko ,,ulepszać", oddzielać ,,potrzebne od niepotrzebnego" doprowadziło do tego, że większość produktów jest rafinowana tzn. "sztuczna".

Sądzę że nie ma sensu objaśniać różnicy między różą sztuczną a różą wyhodowaną. Jedyne co je zbliża do siebie - to ich wygląd zewnętrzny. W procesie rafinacji (oczyszczania w celu nadania wyglądu handlowego) pożywienie jest pozbawione głównej "biologicznej" informacji, którą otrzymało od słońca, ziemi i wody.

 

Na przykład burak z którego powstaje nasz ulubiony cukier - który traci wartości odżywcze rośliny z której powstał. Czyli z pełnowartościowego produktu otrzymujemy cukier który nie ma żadnych wartości odżywczych buraka ale za to dobrze wygląda i smakuje, powoduje cukrzycę, próchnicę, uszkadza mózg i upośledza nasz układ odpornościowy.

Czy można zastąpić cukier? Można i jeszcze wyjdzie to nam na zdrowie?

 

Syrop z agawy jest trzy razy słodszy od cukru a w łyżeczce słodkiej masy jest tylko 25kcal       

       Syrop słodzący z agawy, dieta, ekobalans, 660g

 

Bogaty w minerały syrop klonowy
         

             Syrop klonowy, dieta, ekobalans, 660g.

       

Nasz Polski miód lipowy 

                    Miód nektarowy na odporność, łagodzi objawy przeziębienia

Ksylitol

 

                CUKIER BRZOZOWY - KSYLITOL 500g

 

 Smacznego ;) 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl